Energetikai tanúsítvány Székesfehérvár 2022. Az energetikai tanúsítvány készítése 2022-ben is kötelező: ingatlan adás-vétel, bérbeadás és energetikai pályázatokhoz. Jellemzően a legtöbben a tanúsítvány HET számát szeretnék azonnal megkapni, hiszen ezt kell feltüntetni az adás-vételi szerződésben. A HET számot az Orzságos Építési Nyilvántartás készíti el nekünk, de csak akkor lehetséges, ha már minden információt feltöltöttünk az adott ingatlanról. Így tehát nem lehet előre kiadni a számot, csakis kizárólag utólag. Erre azért érdemes figyelni, nekem már többször sikerült belefutnom, olyan tanúsítvány készítésbe, hogy ,,lefoglaltak egy HET számot az ügyfélnek – természetesen díj ellenében” és az ügyfél megkért minket, hogy készítsünk …. sorszámmal neki egy energetikai tanúsítványt. Sajnos ilyen nem lehetséges és ebből utólag probléma is volt.

Energetikai tanúsítvány Székesfehérvár ár

Mivel a tanúsítvány készítésnek költsége van, ezt jellemzően az eladószokta biztosítani a vevő részére. A tanúsítvány árainkat itt tudjátok megnézni:

Ezek az árak mindig bruttóban kerülnek megadásra, hiszen így láthatjátok pontosan mennyit is kell fizetni a tanúsítványért. Ezen kívűl más költség nincs, még kiszállási díj sem.

Energetikai tanúsítvány besorolás

Energetikai tanúsítvány Székesfehérvár 2022. Először is szeretném leszögezni, hogy a besorolások az épületek esetén jó magyar szokáshoz híven igen bonyolultra sikeredtek. 2016 előtt egy logikusabb rendszer működött, de ez ma már nem él, így külön figyelmet erre nem fordítunk.

Energetikai tanúsítvány besorolás – besorolási osztályok:

​AA++​40% alattMinimális energiaigényű
AA+40-60%Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú
AA61-80%​Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb
BB80-100%Közel nulla energiaigényre vonatkozó köveletménynekmegfelelő
​CC101-130%Korszerű
​DD131-160%Korszerűt megközelítő
​EE161-180%Átlagosnál jobb
​FF201-250%Átlagos
​GG251-310%Átlagost megközelítő
​HH311-400%Gyenge
​II401-500%​Rossz
​JJ​501% fölöttKiemelkedően rossz

Jelen előírások szerint lakóépületeknél 100 kWh/m2 évente a viszonyítási alap és ehhez képest rögzítik, hogy a Te lakásod mennyit fogyaszt. Próbálom egy példával elmagyarázni: a mi házunk HH kategória – ez azt jelenti, hogy 311-400 kWh/m2 energiát fogyaszt évente melegvíz előállításra és fűtésre.

Ha a Te házad FF-átlagos energetikai tanúsítvány besorolással rendelkezik, akkor bizony fűtésre és melegvíz előállításra éves szinten 201 kWh/m2 és 250 kWh/m2 között fog fogyasztani.

Ha esetleg van tanúsítványod és tudod a fogyasztási adataidat meg a fűtött m2-t, akkor érdemes lehet összevetni. De ezzel még ráérsz, következő bejegyzéseinkben fogunk foglalkozni azzal, hogyan tudod magadnak besorolni a saját lakóépületed, valamint hogyan tudod, meghatározni más épületek energiafogyasztását.

Energetikai tanúsítvány Székesfehérvár 2022. Energetikai tanúsítványok lekérdezése: https://entan.e-epites.hu/

Amennyiben kérdésetek lenne: madarasgergo@gmail.com