Energetikai tanúsítvány Székesfehérvár – statisztika. Először is ismerkedjünk meg az energetikai besorolásokkal.

Először is szeretném leszögezni, hogy a besorolások az épületek esetén jó magyar szokáshoz híven igen bonyolultra sikeredtek. 2016 előtt egy logikusabb rendszer működött, de ez ma már nem él, így külön figyelmet erre nem fordítunk.

Energetikai tanúsítvány besorolás – besorolási osztályok:

​AA++​40% alattMinimális energiaigényű
AA+40-60%Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú
AA61-80%​Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb
BB80-100%Közel nulla energiaigényre vonatkozó köveletménynekmegfelelő
​CC101-130%Korszerű
​DD131-160%Korszerűt megközelítő
​EE161-180%Átlagosnál jobb
​FF201-250%Átlagos
​GG251-310%Átlagost megközelítő
​HH311-400%Gyenge
​II401-500%​Rossz
​JJ​501% fölöttKiemelkedően rossz

Ettől még nem igazán lettünk képbe igaz? Csak annyi látható, hogy energetikai tanúsítvány besorolás van egy vödörrel az AA++ -tól egészen a JJ kategóriáig. Tervben van, hogy írok majd minden kategóriáról egy-egy összefoglalót, minta épülettel, csak szabad idő és kapacitás kérdése.

Mi ez a %-os érték?

Azt kell mondjam, hogy ez a besorolás alapja. Jelen előírások szerint lakóépületeknél 100 kWh/m2 évente a viszonyítási alap és ehhez képest rögzítik, hogy a Te lakásod mennyit fogyaszt. Próbálom egy példával elmagyarázni: a mi házunk HH kategória – ez azt jelenti, hogy 311-400 kWh/m2 energiát fogyaszt évente melegvíz előállításra és fűtésre.

Ha a Te házad FF-átlagos energetikai tanúsítvány besorolással rendelkezik, akkor bizony fűtésre és melegvíz előállításra éves szinten 201 kWh/m2 és 250 kWh/m2 között fog fogyasztani.

Ha esetleg van tanúsítványod és tudod a fogyasztási adataidat meg a fűtött m2-t, akkor érdemes lehet összevetni. De ezzel még ráérsz, következő bejegyzéseinkben fogunk foglalkozni azzal, hogyan tudod magadnak besorolni a saját lakóépületed, valamint hogyan tudod, meghatározni más épületek energiafogyasztását.

Energetikai tanúsítvány Székesfehérvár – statisztika

Akkor nézzük a besorolásonkénti statisztikát:

Ebből látható, hogy az elkészült energetikai tanúsítványok alapján CC-korszerű kategóriát kapott a legtöbb Fejér megyei ingatlan és AA+ kategóriát a legkevesebb. Elvileg az FF kategória jelöli a Magyar átlagos, de úgy látszik Fejér megyében nem ebből van a legtöbb. Statisztika itt érhető el.